logo

אז מה אוכלים הבוקר?

חלה לשבת שתמיד מצליחה

פשוט

חלה לשבת שתמיד מצליחה | צולם ע״י: מור אוחנה

התפחה ראשונה בין חצי שעה לשעתיים, התפחה שניה שעה | 170 מעלות 30 דקות או עד הזהבה

2 חלות גדולות, או 4 קטנות

כשר | פרווה

פורסם בתאריך:

שניה לפני שמתחילים

יש משהו בריח של מאפה שממלא את הבית, שנותן לו תחושה ביתית עוד יותר, ובעיני כשמדובר בחלה בכלל.

זה מכניס אותי אוטומטית לאווירה של שבת או של חג, של משפחתיות ושל חום כזה שממלא את הבטן מבפנים. אמנם בעלי ואני בבית לא מקפידים על כל המסורות, אבל משהו בקידוש של שבת ובחלה הזאת תמיד ממלא לי את הלב ואת הרגש בזכרונות טובים של ילדות ושל מסורתיות יהודית יפה. התמונות הצרובות של סבא ושל אבא מקדשים, של סבא שופך חצי מכוס הקידוש על הספר הקטן שלו שלמרות שהקפיד לברך כל שישי במהלך כל חיו, בברכות שם עדיין התבלבל, זכרונות שלו בוצע את החלה הטעימה ומניח בתוך סלסלה קטנה את הקרעים הטעימים שניה לפני שהוא מדבר עם סבתא בשפת הסימנים ואומר לה שעליה להעביר את הסלסלה הזו בין כולנו - כאילו שכחה שזה מה שהיא עושה כל שישי. הזכרונות שלנו כילדים מבקשים עוד ועוד מהאמצע של החלה.. הכל ממלא את הלב ויוצר לי חמימות כזו בבטן שהלוואי שתמיד תשמר.

המתכון שפה הוא לחלה שבאמת תגרום לכם להבין שממש אין מה ללכת לסופרים ולמאפיות ולקנות חלות. קודם כל כי זה פשוט משהו שכיף להכין, ושנית, כי היא באמת הרבה יותר טעימה. והחלה הזו גם לא נכשלת, רק צריכה קצת חום, סבלנות ואהבה. אז בקיצור ולעניין, תוציאו את המיקסר ובואו נתחיל לייצר זכרונות ילדות עם החלה שלכם 🤍

1

בקערת המיקסר שמים מים, סוכר, וביצים. מפזרים את הקמח ומעליו את השמרים. יוצרים במרכז גומה ובתוכה מוזגים שמן ודבש. סוגרים את המיקסר עם וו מלוש ולשים כשלוש דקות על מהירות איטית

2

מוסיפים את המלח ומערבלים כחמש דקות על מהירות בינונית גבוהה. הבצק המתקבל צריך להיות מעט דביק, אך לא רטוב מיד. אם התקבל בצק יבש מאוד הוסיפו מעט מים לפי הצורך, או להפך, קמח אם יצא לכם בצק דביק יטר על המידה.

3

משמנים את הקערה ואת הבצק עצמו ומכסים בניילון נצמד.
* במידה ורוצים להוסיף תוספות לבצק, כמו צימוקים או אגוזים, מוסיפים אותם בדקות הלישה האחרונות. 

4

מתפיחים את הבצק עד להכפלת הנפח. בימי הקיץ, ההתפחה תהיה מהירה - בערך חצי שעה, בחורף כמובן התפיחה תהיה איטית יותר - אבל איכותית יותר. השמרים תופחים טוב יותר דווקא באווירה קרירה, לכן ההתפחה הנכונה והטובה ביותר תעשה למעשה בתוך המקרר באופן איטי ומדורג - עדיף למשך לילה שלם.

שלב העיצוב

5

מקבלים החלטה - כמה חלות אתם מעוניינים להוציא מהבצק היפה שלכם!
מחלקים את הבצק לכדורים שווים בגודלם בהתאם להחלטה הרת הגורל שזה עתה התקבלה, הדרך שתבטיח לכם את החלות המדויקות ביותר, היא שקילה של כדורי הבצק, אבל גם להתחבר למאמא המקוראית הפנימית שלכם ולעשות ״ לפי העין״ זה בסדר.

6

מכדררים את החתיכות ומניחים אותם לעשר דקות מנוחה כשהם מכוסים במגבת נקייה.
בשביל שהכדורים ייצאו חלקים במיוחד, אחרי שאתם חותכים את הבצק לכדורים שווים (דגש על חותכים אל תקרעו את הבצק הוא לא אוהב את זה) תאפשרו לבצד להדבק טיפונת למשטח העבודה ותתחילו מעין לקפל אותו לתוך עצמו, לאט לאט שטח הפנים שלו יהפוך חלק מאוד ותתחילו לראות שכדור נוצר. לבסוף כדררו אותו על גבי משטח העבודה מעט ו-וואללה, כדור מושלם לפניכם.

00:10:00
יש להשאיר את חלון הדפדפן פתוח בשביל שהטיימר יצפצף
7

מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לנחשים, ככל שהבצק יתקמח בשלב זה הסיכוי לקרעים בחלה באפיה יותר קטן. אם בא לכם שהנחשים ייצאו מדוייקים במיוחד, רדדו את כדור הבצק על המשטח וגלגלו אותו לגליל מהודק. לאחר מכן גלגלו אותו מעט על המשטח לאחד אותו ולסייע לו להדבק היטב.

חשוב להוסיף, אם הבצק מתכווץ או מתנגד קצת ונוצרים לכם נחשים קבביים, אל דאגה הכל בסדר. כל שעליכם לעשות זה להניח לבצק לעוד כמה דקות ולאפשר לגךוטן שבו להרגע קצת לפני שאתם ממשיכים.

8

בואו נדבר רגע על קליעות, יש אינספור שיטות לקליעת חלה, הקליעות המסורתיות יותר של 4-6 רצועות שמספקות תוצאה של חלת צמה, והקליעות העגולות שאותן אני אוהבת במיוחד, ושאין לי מילים כמה הן פשוטות לביצוע. בפוסטים שצירפתי לכם כאן, תוכלו לראות מדריכים מצולמים לאופן קליעת חלה עגולה, וקליעת צמה מ-5 רצועות.

קולעים את החלה ומניחים אותה על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים ומתפיחים שוב עד הכפלת נפח החלה.

9

מחממים תנור על מצב סטטי ל-170 מעלות.

מקשקשים את הביצה עם החלב או המים ומברישים על גבי החלה בנדיבות - שימו לב לא לייצר ״שלוליות״ של ביצה בחריצי הקליעה. מקשטים את החלה בשומשום, גרעינים, מלח או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים. אופים כחצי שעה או עד שהחלה זהובה והבית מתמלא בריח של מאפיה.

שבת שלום 🤍

ואם אתם אנשים ויזואליים, קבלו סרטון הסבר להכנת החלה שלי 🥰

החלפות וטיפים מהשפית

טיפ להתפחה מהירה- אם נזכרתם קצת מאוחר מידי, ובכל זאת בא לכם חלה, או שהחורף הכניע אתכם ואתם רוצים להתקדם אבל ההתפחה עוד לא החלה, הרתיחו מים ומזגו לקערה עמוקה, מקמו את הקערה בתחתית התנור, וכשכלי ההתפחה שלכם מכוסה היטב, הכניסו אותו לתנור וסגרו את הדלת - כמובן עם תנור כבוי. האדים בחלל הסגור יחממו בעדינות את הבצק ויעזרו לו לתפוח במהירות גבוהה יותר.

-

בא לכם חלה כזו מפוצצת ממש בשומשום? או לפחות שחלק מהרצועות יהיו יפות כאלה? הרטיבו מעט נייר סופג, והכינו כלי עם תועפות של שומשום. בעזרת הנייר הרטיבו בעדינות את נחש הבצק, טבלו אותו מיד בשומשום וגלגלו היטב. המים ייסייעו לשומשום להדבק ולכם ייצא נחש מעוטר היטב!

-

הדבש כאן אינו חובה, אבל הוא מוסיף המון לטעם של החלה ומשדרג אותה, היא לא תצא מתוקה כמו של ראש השנה, אבל היא תצא לכם עם עומק של טעמים שבעיניי לא שווה לוותר עליו.

אהבת את המתכון? בא לי לראות איך יצא!

תייגו אותי באינסטגרם ohanamor@ ושתפו את החברים שיכינו גם 👩🏻‍🍳

אהבת את המתכון ומתחשק לך לפרגן? זה המקום 👇

היי, תודה שקפצת לבקר!

אני מור אוחנה לביא ברוכים הבאים לבלוג שלי, לאהבה הגדולה שלי, לאוכל שלי. כל חיי האוכל סיקרן אותי, גירה אותי ומשך אותי להתנסות איתו. את הרוב למדתי לבד, מלהסתכל קצת על סבתא ועל הרבה סרטוני בישול וספרי מתכונים. את הקונדטוריה שמהווה לי לתחביב אמיתי ותשוקה של ממש זכיתי ללמוד בבית הספר ״בישולים״. אז אם גם לך האוכל הוא הרבה יותר מרק משהו שמשאיר אותך עם בטן מלאה, הגעת למקום הנכון ואני מקווה שמה שחיפשת נמצא ממש כאן.