logo

אז מה אוכלים הבוקר?

ציר ירקות בסיסי

פשוט

ציר ירקות | צולם ע״י: מור אוחנה

בישול שעה - שעתיים

כשר | פרווה | כשר לפסח

פורסם בתאריך:

שניה לפני שמתחילים

ציר הוא אחד הצמרכים שאני אוהבת ביותר.
הוא משדרג כל מנה והופך טעם של מאכל פשוט למנה מיוחדת ומורכבת יותר בטעמיה. הוספה שלו לאורז לדוגמה במקום מי הבישול, יספקו אורז עשיר בטעמים, העשרה של מרקים אחרים עם ציר או תבשילים שונים - החל מתבשילי קארי או בשר, ואפילו רטבים שמלווים מנות כמו דג צלוי. באמת שלא קיימת ארוחה שיכולה להשתדרג בזכות הנוזל הקסום הזה.

אצלי בבית, הוא כוכב, תמיד תמיד תמצאו במקפיא שלי קופסה (או שלוש) של ציר שממתין ליום הבישולים הבא. לרוב, אני מכינה כמות גדולה מאוד של ציר, ומחלקת אותו לכמה קופסאות בגודל בינוני כך שכשאני זקוקה לציר, הוא במרחק הפשרה קצרה משימוש.

בקיצור ולעניין, כנסו להכין לכם כמה קופסאות ציר ותאמינו לי שהבישולים העתידיים שלכם ישתדרגו פלאים 😍
*מתכון לצירי עוף ובקר בתחתית הפוסט

1

את הבצל, שורש הפטרוזיליה והשום קולפים וחותכים לחתיכות גסות.
שוטפים היטב משאריות חול כרישה, גזר, קישואים וסלרי וחותכים גם אותם גס.

2

מלהיטים סיר גדול עם תחתית כבדה, ומוסיפים לו שמן. כשהשמן חם, מוסיפים את הירקות פרט לכוסברה, וצולים כשלוש דקות.
מוסיפים מים, כוסברה ותבלינים לסיר, את המלח לא מוסיפים בשלב זה. מכיוון שהציר מתבשל ומצטמצם, ככל שנוסיף את המלח מוקדם בתהליך הבישול הוא ישתלט על הטעמים. לכן נוסיף אותו רק לקראת סוף הבישול.

3

מביאים את הציר לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים את הסיר.
זמן בישול הציר תלוי בכמה מרוכז אתם רוצים אותו, לאחר שעה של בישול הטעמים כבר שם והוא מוכן לשימוש, אני אישית אוהבת לבשל אותו כשעתיים שלוש ולקבל טעמים קצת יותר מרוכזים. לקראת סוף הבישול, הוסיפו את המלח, טעמו את הציר ותקנו טעמים במידה וצריך.

4

מסננים את הציר בזהירות דרך מסננת דקה לתוך קופסה או קערה גדולה.
בעזרת גב של כף, תמעכו היטב את הירקות במסננת כך שכל הנוזלים שלהם ייגירו גם הם את הטעם החוצה. וזהו, הציר מוכן לשימוש, הוסיפו אותו למתכון שלכם או שמרו בהקפאה - מומלץ בכמה קופסאות על מנת להקל על השימוש העתידי.

כיצד להמיר את ציר הירקות לצירים אחרים?

עבור ציר עוף או בקר, אנו זקוקים לעצמות הרלוונטיות, בהן נמצא מירב הטעם והן יספקו לנו את התוצאה הטובה ביותר.

ציר עוף:
מעבר לרשימת המצרכים הנ״ל, נזדקק גם ל- 1.5 קילו של גרונות עוף, או לחילופין כנפיים. הכנפיים השומניות מוסיפות טעם מעולה להפליא לציר. הכניסו אותן כפי שהן, עם העור והעצמות.
אופן ההכנה זהה להכנת ציר ירקות, כל שעליכם לעשות שונה, הוא להוסיף את העצמות או הכנפיים לסיר יחד עם ירקות השורש, ולטגן אותם כ- 7-10 דקות לפני הוספת הנוזלים. מכיוון שהכנסנו עוף לציר, במהלך הבישול תצטרכו לכפות את הקצף שיווצר על מנת לקבל ציר חלק ונקי.
גם כאן, זמן הבישול לא ארוך במיוחד, שעה תספיק בהחלט וניתן ואף מומלץ להאריך אותה לכשעתיים - שלוש.

ציר בקר:
עבור ציר הבקר, נזדקק ל-1.5 עצמות בקר שטופות ונקיות (שימו לב לא לפגוע במח העצם).
לציר הבקר עלינו להכין את העצמות לפני הבישול בסיר. חממו תנור על 200 מעלות במצב סטטי, ורפדו תבנית היטב בנייר כסף ומעליו נייר אפיה. הניחו את העצמות על הנייר ופזרו מעל מעט מלח גס. צולים עד השחמה מלאה מכל הצדדים (אמור לקחת בין 30-50 דקות.)
לאחר שהעצמות מוכנות, ניתן להשתמש בשומן שהצתבר בתבנית כתחליף לשמן הטיגון שמופיע ברשימת המצרכים, מוסיפים את העצמות לסיר, וממשיכים בהוספת המצרכים כמתואר במתכון.
גם במקרה הזה עלינו לכפות את הקצף שנוצר במהלך הבישול. לעומת הצירים הקודמים, ציר הבקר מפונק הרבה יותר, ודורש בישול ארוך על אש נמוכה בשביל למצות את הטעמים ולהפוך לציר המרוכז והטעים שהוא. כאן, נדרש בישול של לפחות 8 שעות ברתיחה עדינה. תאמינו לי שזה שווה את ההמתנה.

החלפות וטיפים מהשפית

בא לכם על הציר הזה כמרק?
הוסיפו בשלב צליית הירקות קצת פפריקה, כמון וכורכום וטגנו היטב לפני הוספת המים. את המלח גם הפעם השאירו לסוף תהליך הבישול.

-

לצירים השונים ניתן כמובן להוסיף נותני טעם נוספים, הוסיפו שורש סלרי, עשבי תיבול אחרים שאתם אוהבים, או אפילו יין לבן איכותי (כוס תספיק ותייצר טעם מיוחד ושונה לציר), עבור ציר אסיאתי יותר, הוסיפו פטריות שיטאקי, ומעט שבבי בוניטו שיספקו טעם דגי עדין ומצויין.

אהבת את המתכון? בא לי לראות איך יצא!

תייגו אותי באינסטגרם ohanamor@ ושתפו את החברים שיכינו גם 👩🏻‍🍳

אהבת את המתכון ומתחשק לך לפרגן? זה המקום 👇

היי, תודה שקפצת לבקר!

אני מור אוחנה לביא ברוכים הבאים לבלוג שלי, לאהבה הגדולה שלי, לאוכל שלי. כל חיי האוכל סיקרן אותי, גירה אותי ומשך אותי להתנסות איתו. את הרוב למדתי לבד, מלהסתכל קצת על סבתא ועל הרבה סרטוני בישול וספרי מתכונים. את הקונדטוריה שמהווה לי לתחביב אמיתי ותשוקה של ממש זכיתי ללמוד בבית הספר ״בישולים״. אז אם גם לך האוכל הוא הרבה יותר מרק משהו שמשאיר אותך עם בטן מלאה, הגעת למקום הנכון ואני מקווה שמה שחיפשת נמצא ממש כאן.